Informacja dla podmiotów uprawiających ziemniaki i pomidory w sąsiedztwie rzeki Widawy i jej dopływu Młynówki
W związku z powyższym, uznano za:
- zakażone wody rzeki Widawa na odcinku ok. 53,5 km (od Mostu Pęgowskiego we Wrocławiu do granicy woj. dolnośląskiego i opolskiego na obszarze gminy Bierutów, obręb Karwiniec)
- zakażone wody Młynówki – dopływu Widawy na odcinku 3 km (od ujścia Młynówki do rzeki Widawa w miejscowości Bierutów do granicy woj. dolnośląskiego i opolskiego na obszarze gminy Bierutów, obręb Karwiniec)
Bakteria może przenosić się ze skażonymi wodami powierzchniowymi dlatego nie należy stosować wody pochodzącej w wyżej wskazanego odcinka rzeki Widawa do nawadniania, zraszania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora.
Pozostałe drogi rozprzestrzeniania się bakterii to zainfekowane:
- rośliny, w tym bulwy ziemniaka
- narzędzia, środki transportu i gleba przylegająca do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.
W przypadku gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:
na częściach zielonych roślin żywicielskich:
- więdnięcie pojedynczych liści na końcach łodyg
- brązowe przebarwienia łodyg i liści prowadzące do zamierania roślin
- wyciek białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi
na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
- brązowe przebarwienia tkanki
- wyciek kremowego śluzu bakteryjnego i gnicie bulw
Bakteria nie stanowi zagrożenia dla ludzi i zwierząt.
Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii na znaczne obszary województwa/kraju, zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię. W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu (tel: 71 371 84 31, e-mail: dnf-wroclaw@piorin.gov.pl).
Szczegółowe informacje nt. bakterii można uzyskać na stronie www.piorin.gov.pl