Informacja dla podmiotów uprawiających ziemniaki i pomidory w sąsiedztwie rzek – Oława, Odra, Ślęza i Widawa
Informujemy, że w wodach rzek Oława, Odra Ślęza i Widawa stwierdzono obecność bakterii Ralstonia solanacearum, która posiada status agrofaga kwarantannowego i jest zagrożeniem dla roślin żywicielskich, w szczególności ziemniaka i pomidora.
W związku z powyższym, została wyznaczona strefa porażenia i za zakażone ww. bakterią uznano:
Wody rzeki Odry na odcinku ok. 19 km (od 256 km rzeki zlokalizowanego w okolicy Mostów Poznańskich (kolejowych) w m. Wrocław do 275 km rzeki, tj. do górnej granicy Portu Uraz w m. Uraz);
Wody rzeki Widawy na odcinku ok. 60 km (od ujścia rzeki Widawy do rzeki Odry, do granicy woj. dolnośląskiego i opolskiego na obszarze gminy Bierutów, obręb Karwiniec);
Wody rzeki Ślęza na odcinku ok. 2 km, tj.: ok. 1 km (w m. Wrocław od punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 51°03’25.9″N 16°59’29.1″E na wysokości ul. Atramentowej do punktu 51°03’56.3″N 16°59’09.3″E przy Moście Klecińskim);
- ok. 1 km (w powiecie wrocławskim na obszarze gminy Żórawina w obrębie Karwiany Komorowice od punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 51°00’37.3″N 17°00’09.6″E zlokalizowanego na działce geodezyjnej nr 273 do punktu 51°01’10.2″N 16°59’52.5″E zlokalizowanego na działce geodezyjnej nr 252);
wody rzeki Oława na odcinku ok. 3 km, tj.
- ok. 1 km w powiecie oławskim na obszarze gminy Oława w obrębie Jaczkowice (500 m w górę rzeki od mostu na drodze nr 346 w m. Jaczkowice do punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 50°54’38.5″N 17°17’04.1″E oraz 500 m w dół rzeki od ww. mostu do punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 50°55’07.7″N 17°17’14.4″E);
- ok. 1 km w powiecie oławskim na obszarze gminy Oława (od punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 50°57’52.5″N 17°16’50.7″E zlokalizowanego na działce geodezyjnej nr 1 w obrębie Oława do punktu 50°58’11.5″N 17°16’09.5″E zlokalizowanego na działce geodezyjnej nr 441/7 w obrębie Stanowice);
- ok. 1 km (w powiecie wrocławskim na obszarze gminy Siechnice (obszar wiejski) w obrębie Groblice (od punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 51°00’44.0″N 17°11’26.0″E zlokalizowanego na działce nr 310/1 do punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 51°01’12.8″N 17°11’08.8″E).
Bakteria nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi oraz zwierząt, ale jest agrofagiem niektórych gatunków roślin uprawnych i nieudomowionych. W związku z tym ma znaczenie gospodarcze, a podejmowane przez PIORiN działania mają na celu zapobieganie wystąpieniu strat w rolnictwie.
Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować wody pochodzącej z wyżej wskazanych odcinków rzek do nawadniania, zraszania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora.
Bakteria może się rozprzestrzeniać przez zainfekowane:
- rośliny, w tym bulwy ziemniaka;
- narzędzia, środki transportu i glebę przylegającą do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.
W przypadku gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:
Na częściach zielonych roślin żywicielskich:
- więdnięcie pojedynczych liści na końcach łodyg;
- brązowe przebarwienia łodyg i liści prowadzące do zamierania roślin;
- wyciek białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi.
Na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
- brązowe przebarwienia tkanki;
- wyciek kremowego śluzu bakteryjnego i gnicie bulw.
Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii na znaczne obszary województwa/kraju, zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię.
W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu (tel: 71 371 84 31 wewn. 35, e-mail: dnf-wroclaw@piorin.gov.pl). Szczegółowe informacje nt. bakterii można uzyskać na stronie www.gov.pl/piorin